diumenge, de juliol 16

Salmó a l'oli d'herbes

Aquest salmó el feia la Mare, no sé d'on el va treure però és una recepta que funciona molt bé i és molt sensilla.

És una de les meves preferides per quedar bé sense massa feina.

Tant sols necessitem:

Salmó en filet sense l'espina (no en rodanxes sinó tot el filet junt)
herbes aromàtiques ("Eneldo", farigola, alfabrega i qualsevol que us agradi)
Oli, sal i sucre.

Primer de tot rentem el salmó i el col·loquem en una safata de forn, amb la pell per la cara de sota.

Sal i sucrem el filet per la cara que queda dalt ( tal i com normalment salariem unes costelles, ho fem amb la sal i també amb el sucre)

Escalfem el forn i fornejem el salmó fins que es recrema el voraviu, fins que el propi greix sobreseeix o basicament fins que es cuit al nostre gust.

Paral·lelament en una paella petita hi posem unes cullerades d'oli i les herbes de forma abundant. Llavors remenant, escalfem la paella de tal forma que NO bulli l'oli, es tracta que l'oli prengui l'aroma de les herbes, no de fregir les herbes (podem anar posant i retirant del foc la paella)

Quan el salmó es cuit, es serveix a taula dins la safata i l'oli d'herbes es posa en una salsera.

La sal i el sucre hauran fet una fina crosta sobre el peix que quan hi aboquem l'oli, resultarà en un sabor potent i molt aromàtic.

Que el disfruteu!

dimarts, de juliol 11

Fricandó -on line-


Vaig veure uns talls de fricandó de vedella que feien molta patxoca i no em vaig poder resistir...

Farà més de 5 anys que no cuino un fricandó, però ja se sap, ma al llibre de receptes i endavant. En aquesta ocasió, el volum sobre la vedella de la col·lecció distribuïda amb la Vanguardia ara fa més o menys un any.

La recepta diu que és de David Lienas, però es clar, sempre acaba faltant-me algun ingredient que per tant he d'ometre i substituir o addicionar algun toc personal. Així que em faria una certa vergonya que el Sr.Lienas veiés com destrosso la ceva recepta, que ja avanço adapto a la meva estricta comoditat!

La novetat, però, ha estat cuinar per la camera. I és que tenia gana, havia de fer el fricandó i estava xatejant molt a gust amb una dolça melmelada. Així que he dut el portàtil a la cuina (això del WiFi, quin gran invent!) i amb la WebCam ben enfocada he anat compartint el fricandó amb les risses i les anècdotes.

Els ingredients que he utilitzat son:

uns 250 grams de talls de fricandó (donarà per 3 plats mes o menys)
dues cebes (escalunyes per als sibarites)
dos tomàquets madurs
un grapat abundant de ceps secs (o el bolet que tingueu)
un got de vi negre ben ple

per la picada
dos alls
un grapat d'avellanes
una branqueta de julivert
una presa de xocolata negra
el toc personal d'herbes (innovar o morir!)

sal, sucre, pebre, farina i oli d'oliva.

Per començar posem en un bol amb força aigua el ceps per tal que s'hidratin.
Salpebrem la carn i l'enfarinem (no llenceu la farina, encara)per fregir-la una mica en una paella amb l'oli calent.

En una cassola a foc lent, hi posem a coure la ceva trinxada ben fina (jo faig servir la Un,Dos,Tres de tota la vida!) fins que sigui ben daurada. Seguidament hi afegim el got de vi tot sencer i apugem el foc per que es redueixi i evapori l'alcohol.

En una ma de morter (que no es el mateix 'picar' que 'tallar') posem tots els ingredients de la picada i procedim al noble i tradicional art de picar, fins que ens quedi una espècie d'engrut.
(el pla de la WebCam, el centro a la ma de morter, que resulta molt visual)

Quan el vi és reduït abaixem el foc fins a la meitat i afegim el tomàquet tallat ben petit. Un cop cuit, afegim la carn, aboquem els bolets, la picada, una micona de sucre i dues cullerades de farina, colgant-ho tot amb l'aigua dels bolets (fins que la carn quedi negada). Anirem remenant fins que l'aigua s'hagi reduït i la carn sigui tendre.

Finalment, salpebrem i llestos!

Potser la dificultat més gran és evitar que la farina grumolleigi...per evitar-ho, jo el que faig es que la barrejo amb aigua abans d'afegir-la, però és una solució poc ortodoxa...

Com totes les carns guisades, demà serà el seu gran dia, però avui no puc deixar de fer-ne un tast, llàstima que la WebCam no permeti enviar plats cuinats!

Que vagi de gust!